Aquavithovedstad – Vertskap for ”Trondheim International Aquavit Festival”

Traditional-norwegian-lysholm-aquavit-and-smoked-sTrondheim har en industri-, næringslivs- og kulturhistorie som i alt for liten grad blir verdsatt. Tiden er overmoden for å vise at vi setter pris på Jørgen B. Lysholm og hans utvikling av Linjeaquaviten.

Lysholm bidro til å sette Trondheim ettertrykkelig på verdenskartet. Dette handler om historie, kultur og tradisjon som vi burde være stolte av.

 

24. oktober 1805 forlot seilskipet ”Prøven” Trondheim på en lang og meget farefull reise til Batavia – nå området ved Jakarta i Indonesia. Først to år senere, i desember 1807, kom skipet hjem.

aquavit-brigEikefatene med sprit ble med tilbake. Det var ikke marked for produktet i de fjerne strøkene.

To gangers passering av ekvator og verdenshav i kontinuerlig rullende bevegelse gjorde underverker. Innholdet skiftet smak og karakter under den lange reisen.

Dette var starten på et forretningseventyr. Lysholm Linjeaquavit ble et produkt og Tønnegutten et varemerke godt kjent langt utover landets grenser.

linje2

Historien som fulgte kjenner vi stort sett. At Trondheim og familien Lysholm har en sentral rolle i forhold til noen av de produktene vi kan velge i Vinmonopolets hyller er hevet over tvil. Samtidig er det mange generasjoner og mennesker som har gjort sitt til at vi er kommet dit vi er i dag.

 

På Ladehalvøya i Trondheim er det bare tuftene tilbake etter det som var en storhetstid. Navn som Lysholmsminde og Devlehavn er fjernet fra kartene. Lysholmbrygga ved Nidelva er revet og erstattet av et parkeringshus. Lysholmgården er også forlengst historie og Bejerbrygga, lengst oppe ved Gamle bybro, er den eneste gjenværende bygning med tilknytning til Jørgen B. Lysholm. I mange år ble brygga benyttet til fatlagring og modning av ulike årganger aquavit. Etter at Arcus flyttet produksjon og lagring fra Strandveien og Dora 1 er stort sett alt borte.

Den samme skjebne rammet Aquavitpub no1 – verdens minste aquavitpub – da den ble lagt ned i 2013. En liten etterspurt ”perle” i bybildet forsvant.

I håp om en gjenåpning tok TAC vare på alle de aquavitrelaterte gjenstandene fra puben.

 

Med unntak av forbudstiden var tilgangen på Lysholm Linje upåklagelig i en årrekke.

Først på 1980-tallet skulle det vise seg vanskelig å oppdrive Lysholm Linjeaquavit i Trondheim. Dette var årsaken til at Throndhjems Aquavit Club ble dannet 15.2.1988.

TAC, med president Jan Markus Pedersen i spissen, var ikke mange medlemmer, men protestene ble hørt i Oslo. Etter noen opp- og nedturer sørget Arcus for at hyllene i utsalgene alltid er fylt opp av de edle dråper.

 

TAC var også initiativtaker og pådriver for at Lysholms Jubileumsaquavit – senere benevnt som Trondheimsaquaviten – kunne lanseres under byens 1000-årsjubileum. Vi føler et ansvar og forpliktelse for å sette Lysholms produkter i fokus før historien viskes bort.

TAC arbeider for å gjøre historien, kulturen og kunnskapen om produktene mer synlig og kjent. Dette står nedfelt i våre vedtekter.

 

matakevittArbeidet med TIAF – ”Trondheim International Aquavit Festival” – er godt i gang, men vi er avhengig av mange ulike instanser for å komme i mål, noe vi selvsagt ikke kan garantere.

Vi har innledet samarbeid med Visit Trondheim som viser stor entusiasme. En PCO (Professional congress organiser) – Atlantic Mice – er valgt, og vi har hatt møter med Lian restaurant og Britannia hotell. En skisse til program er på plass. Vi har med oss Norske akevitters venner avd. Nidaros på laget. Det samme gjelder Arcus. Vårt håp er at også ”Dahlsølets venner” blir med.

TIAF kan bli et stort arrangement, og det er viktig at alle med relasjon til aquavit-, øl- og mattradisjoner, og ikke minst det lokale næringslivet, får mulighet til å delta.

 

Senhøstes 2017 vil det være 210 år siden Throndhjems Prøve kom tilbake etter sin bemerkelsesverdige seilas.

Dette er en begivenhet som bør markeres i form av en festival.

 

Sammen kan vi igjen sette Trondheims og Trøndelags rike aquavittradisjoner, og ikke minst historie og matkultur, på kartet.

Også når det gjelder det ovennevnte har vi faktisk mye å være stolte over!

 

 

Trondheim, mai 2015

 

 

 

 

Birger Andreas Myrstad                                                       Tron Birger Høier Paulsen

President                                                                               Sekretær

Kommentarer

kommentarer