Blanding og egalisering

Norsk akevitt lagres på brukte sherryfat, men ingen fat er helt like.  Nyere fat avgir mer smak og farge til akevitten enn gamle fat.  Det å velge ut de riktige fatene er derfor en viktig del av fremstillingsprosessen for akevitt.

Akevitten lagres på fatene i en alkoholstyrke på 60% vol.  Dette er erfaringsmessig den optimale styrken for lagring av brennevin.  Når lagringen på fat er ferdig og akevitten skal klargjøres for tapping, må derfor innholdet i de enkelte fatene blandes og tilsettes vann.  Denne prosessen kalles blanding og egalisering.

Prosessen foregår på store tanker av rustfritt stål, og akevitten kuldestabiliseres alltid før tapping. Dette er nødvendig for å unngå utfellinger og uklarheter, og må gjøres for alle brenneviner som lagres på eikefat.

Det er destillatøren som er ansvarlig for at de forskjellige akevittene fremstilles i samsvar med resepturen for det enkelte merke.  I denne prosessen må han ikke bare kjenne til hvilke kryddere som inngår i hvilken mengde, han må også velge ut de riktige fatene og kunne sette sammen produksjonsbatchene slik at smaken på akevitten er riktig.

(Kilde: Arcus)