Krydderdestillasjon

I prosessen benyttes store pot still-apparater.  Sprit og vann pumpes inn i apparatene før krydderne legges i.  Alle akevitter har sin egen resept eller krydderblanding.

Ved oppvarming vil alkoholen fordampe først, fordi den har lavere kokepunkt (78°C) enn vann. Under fordamping følger smaksstoffer fra krydderne med dampen opp svanehalsen, og kondenseres til væske i kondensatoren.  Et destillat vil alltid være vannklart og uten bitter smak.  Det er fordi både farge- og bitterstoffmolekyler er så store og tunge at de ikke klarer å fordampe.  Destillatet holder høy alkoholstyrke, og har høy konsentrasjon av smaksstoffer.  Det brukes til å smakssette nøytral potetsprit for å fremstille et aromatisert brennevin.

Både den første og den siste delen av det som fordamper, forløpet og etterløpet, går til gjenvinning.  Forløpet inneholder en del flyktige og ubehagelige komponenter som man ikke ønsker å ta med.  Etterløpet inneholder tyngre og ufine stoffer som også er uønsket.  Den delen av destillatet som man benytter kalles ”hjertet”.

 

( Kilde: Arcus )